Granatno jabolko

Šklatno rdeč sadež  je bil zaradi svojih zdravilnih učinkov čaščen že od antičnih časov, a tudi najnovejša znanost je ugotovila nekatere presenetljive pozitivne učinke granatnega jabolka. Sadeži so izredno cenjeni zaradi semen, bogatih z antioksidanti, vsebujejo pa tudi  vitamine  B2 in B3, C ter rudnin, kot sta kalij in fosfor. Vsebujejo tudi veliko sadnih kislin in močnih antioksidantov polifenolov, ki preprečujejo razne bolezniin imajo pri moških podoben učinek kot viagra, sajvišajo nivo testosterona

Granatno jabolko lahko upočasni nastanek slabega holesterola in tako zmanjšuje možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni. Kot pravijo strokovnjaki, je to posledica visokih vrednosti polifenolov in drugih antioksidantov v tem sadežu, ki zmanjšujejo nivo slabega LDL-holesterola. Rdeči sadež je še posebej primeren za ljudi, ki imajo artritis, saj zmanjšuje možnosti za vnetja in ustavlja razgradnjo hrustanca saj zavira čezmerno produkcijo citokinov, ki so odgovorni za vnetja in uničenje tkiva.  Sodelujočim v raziskavi, ki so teden dni pili sok granatnega jabolka, se je znatno izboljšal krvni pritisk v primerjavi s tistimi, ki so pili vodo in so se jim znižale vrednosti stresnega hormona kortizola in kortizona.

Raziskava univerze v Kaliforniji je pokazala, da lahko nekatere sestavine  ustavijo širjenje rakavih celic na raku prostate in so se celice, ki so sicer nagnjene k hitremu širjenju, ob pitju soka granatnega jabolka širile počasneje. Raziskava na miših je pokazala, da lahko sok granatnega jabolka izboljša stanje ob Alzheimerjevi bolezni.